Nyheder Naturlegepladsen Den handicapvenlige have Sansehaven Om Helle Geelsgård Andre projekter Skriv til Helle English Forsiden
 
 Naturlegepladsen i Valbyparken
Skulpturen "Synssansen" er udført af rumdesigner Unni Johnsen.
Danmarks største naturlegeplads

Bygherre: Københavns Kommune
Landskabsarkitekt: Helle Nebelong
Entreprenør: Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens Center for Erhvervsrettet Træning
Tårnene: daværende designstuderende Kirsten Due Kongsbach, Pernille Frank Dige, Pernille Bustrup og Fridrik Bjarnason
Tårnenes detailprojektering og statik: NCC
Location: Kraks Kort side 157 J6
Information om Valbyparken (pdf)

Den 20.000m2 store naturlegeplads i Valbyparken blev indviet i august 2001, men er først endelig fuldført i 2006. Naturlegepladsen er et udflugtsmål for familier og institutioner fra København og omegn, men er også et oplagt sted for børnefamilier og skoleklasser at besøge, når turen går til hovedstaden. Der er udfoldelsesmuligheder og naturudfordringer for børn i alle aldre, og børn i kørestol kan også have glæde af at besøge stedet.

Naturlegepladsen er bemandet på alle hverdage. Print folderen om legepladsen her.



Lysets tårn 2005
Udsnit af planen

Legepladsens altdominerende element er den cirkulære gangbro, som forbinder legepladsens organisk formede bakkelandskab, sneglehøjen, blomsterhave, petanquebanen og meget mere. Fem unikke tårne danner markante punkter på legepladsens ”svævende” gangbro. Hvert tårn har sit eget tema inspireret af naturen hhv. Lysets Tårn, Vindenes Tårn, Fuglenes Tårn, Forandringens Tårn og Det Grønne Tårn.
Friluftsrådet har givet økonomisk støtte til tårnprojektet.

Ambitionen har fra starten været at skabe et godt alternativ til kommercielle forlystelsesparker, hvor alle kan komme kvit og frit og lege og opleve naturens mangfoldighed af udfordringer, udfoldelsesmuligheder og sanseindtryk.

Litteratur: Marta Rojals del Alamo: Design for fun – Playgrounds (2003) s.164-175. www.linksbooks.net



Danmarks Designskole 1999. Studerendes forslag til tematårnene

English summary:

Nature playground in Valbyparken

Valbyparken is the second biggest park in Copenhagen. From 1994-2004 it has been totally renovated. A 1 km long avenue was planted across the park and a support area has been laid out with water holes, meadows of wild flowers and hills. In 1996, when Copenhagen was European culture city, 17 circular theme gardens were constructed.

In 2001 a 20.000 m2 natures playground designed by Landscape Architect Helle Nebelong was opened to the public. The constructions work was a project for the unemployed.

As Valbyparken is an old rubbish dumping area, the environmental authorities demanded that ½ meter earth had to be removed from the whole area and replaced by new, clean earth. The rubbish dump earth must not be removed from Valbyparken and it was therefore built into a row of little hills, which separate the playground from the rest of the park.

The playground's most important elements are:
The original woodland, the new hills and the wide stretch of meadow outside the playground.
The plan is made up of organically formed elements: A large area with sand and gravel, small green islands, winding paths, a village of woven willow huts and plaited fences, an area with wild flowers and a very big snail-shaped mound with a path spiralling up it to a look-out point. The whole playground is pulled together by a circular 210m wooden bridge, which "floats" ½ meter above the ground. The planks in the bridge are from the many elm trees, felled in Copenhagen due to Dutch elm disease.

Landscape Architect Helle Nebelong worked well together with four students from Denmark's design school. They designed six towers for the playground of which five were constructed. The towers are placed as precise points on the circular bridge. Each tower has its own theme: The light's tower, The wind's tower, The green tower, The bird tower and The tower of change.

The ambition is that the playground should become a good alternative to the many commercial amusement parks, which are appearing everywhere.


 © Helle Nebelong


Designet af www.Martinity.com